Beeldbrug aflevering 2: Esmee Bruins en Stijn Albers

Afbeelding boven: El Lissitzky, Proun 19D, 1920 of 1921, Gesso, olie, vernis, schuurpapier, waskrijt, karton, papier, metallische verf, en metallische folie op multiplex, Foto door: Museum of Modern Art (MoMA) https://www.moma.org/collection/works/79040
Afbeeldingen onder: Esmée Bruins, geen titel, Afkomstig uit het boek “Groeipijn”, 2020, Fotografie, privébezit.

Vanaf het begin van de negentiende eeuw begon de Russische kunstenaar Kazimir Malevitsj steeds abstracter te schilderen. Beginnend bij het kubisme, ontwikkelde hij een gecombineerde interesse in het futurisme en het kubisme, wat leidde tot het kubo-futurisme. Zo kwam hij tot wat hij in een essaybundel uit 1914 betitelde als suprematisme. Het suprematisme is een kunstvorm waarin verschillende vormen, voornamelijk rechthoeken, op een dynamische manier naast elkaar worden geplaatst. Het idee hierachter is dat het visuele, en wat dit voor zou kunnen stellen, ondergeschikt is aan het pure, artistieke gevoel dat kunst kan overbrengen.

Het suprematisme is een van de eerste stromingen waar ik aan dacht bij het zien van het kunstwerk van Esmée Bruins, een tweeluik bestaande uit twee foto’s van dezelfde compositie, maar genomen vanuit een net iets andere hoek. Dit tweeluik heb ik gekoppeld aan Proun 19D van de Russische El Lissitzky uit 1920/1921. De koppeling komt voort uit een overeenkomst in de compositie van beide werken, die bij beide bestaan uit veel rechte lijnen (hoewel bij het werk van Bruins niet perfect recht) en een gevoel van ordelijke chaos dat ik bij beide werken krijg.

De theorie achter het suprematisme valt naar mijn mening dan ook goed toe te passen op het tweeluik van Bruins, waarin de losse objecten op zichzelf duidelijk ongeschikt zijn aan de compositie, en daarmee ook aan de ervaring van deze compositie. Bovendien legt dit tweeluik voor mij bloot hoeveel een ervaring kan veranderen door een kleine verandering in de compositie; in dit geval een kleine verandering in de positie van de camera.

Geschreven door Stijn Albers

Bron: H. H. Arnason en Elizabeth C. Mansfield, History of Modern Art, 7e editie (Verenigde Staten: Pearson Education, 2012), 202-205.