Beeldbrug aflevering 4: Elliot McDonald en Willem Vos

Afbeelding links: Portrait of an artist (painting with two figures), David Hockney, acrylic paint on canvas, 1972. (foto: Artchive https://arthive.com/davidhockney/works/208257~Portrait_of_the_artist_Pool_with_two_figures)
Afbeelding rechts: Dad by the pool, Elliot McDonald, acrylverf op canvas, 2020.

Een zwembad en een vleugje kleur

De kalmte van Dad by the pool van Elliot McDonald sprak me meteen aan toen ik het zag tijdens mijn bezoek aan zijn werkplek in het HKU-gebouw. Zijn vader oogt ontspannen, terwijl hij in een korte broek aan de kant van een zwembad zit met een felgeel shirt en een paar sneakers aan en een zonnebril op. Het gaat om typische kleding voor de tijd waaruit de foto dateert: de jaren tachtig. Elliot haalt inspiratie uit de mensen om hem heen, wat ook blijkt uit dit schilderij. Wanneer hij een nieuw werk maakt, gebruikt hij foto’s uit zijn eigen archief of van het internet als voorbeeld. Het archief en het onderzoek naar het archief resulteert in beelden zoals hierboven, of in andere werken waaraan Elliot een eigenzinnige draai geeft. Het hoofddoel van Elliot is dat hij iets van schoonheid wil creëren; naar mijn mening heeft hij dit doel behaald.

Ik wil graag een beeldbrug slaan tussen het werk van Elliot en het werk van waarschijnlijk een van de bekendste schilders van de laatste eeuw: David Hockney. Zijn schilderij Portrait of an artist (painting with two figures) reflecteert de kalmte van Elliots schilderij en beeldt bovendien een zwembad af. De kunstenaars vertonen meer gelijkenissen. In de jaren zestig werkte Hockney ook graag met foto’s, tijdens zijn verblijf in California: de plek waar dit schilderij is gemaakt. De figuren die zijn afgebeeld op het doek – en de figuren op andere schilderijen die Hockney maakte in deze roerige tijd – vertonen gelijkenissen met zijn eigen leven. Zijn geliefden, partners, vrienden en familie komen allemaal terug op het doek. Vaak wordt deze periode in Hockneys artistieke praktijk met ‘pool paintings‘ aangeduid.

De kleuren van Elliots schilderij zijn dan wel minder verzadigd, maar het vleugje felgeel herinnert aan de kleurrijke jaren tachtig waarnaar hij verwijst. Echter, het kleurenpalet deed me ook denken aan de ‘Haagsche School’, die bekend staat om de strandscènes en kleurenpaletten vol bruintinten. Uiteindelijk maakte de afbeelding van het zwembad, het gevoel dat in Hockneys en Elliots schilderijen besloten ligt en de overeenkomende materiaalkeuze mijn keuze duidelijk. Een korte periode is Portrait of an artist (painting with two figures) het duurste kunstwerk van een levende kunstenaar ooit geweest. Misschien ligt dit ook wel in het verschiet voor Elliots Dad by the pool.

geschreven door Willem Vos.