Beeldbrug aflevering 5: Trix Berendsen en Sanne van Drenth

Afbeelding links: Child Studio, Casa Plenaire, in samenwerking met verzorgingsmerk Plenaire, slaapkamer met uitzicht op zee, 2020, 3D rendering.
Afbeelding rechts: Trix Berendsen, Geen titel, tentoongesteld in slaapkamer van de kunstenaar, 2020, Collages van papier met inkjetdruk, twee sinaasappels en een citroen.

Je loopt op blote voeten door het huis, zand schurend tussen je tenen. Sommigen komen enkel op vakantie echt tot rust, afgezonderd van hun dagelijkse beslommeringen. Het licht valt er anders, er klinken geruststellende geluiden, de smaken zijn er √°ltijd beter. De portokali sinaasappel, de zoete soort die niet te verwarren is met de zure nerantzia, groeit op dit eiland in overvloed. Terwijl je de sappige bollen onder je hak schuift, bedenk je dat je al in geen weken dichte schoenen hebt aangehad. 

Het bovenstaande fragment schetst het ideaal dat het werk van Trix Berendsen verbindt met de 3D rendering door Child Studio. Zowel de sinaasappelcollage als de fictieve vakantievilla zijn ontworpen in de lente van 2020 ten tijde van de coronacrisis. Het idee voor langere tijd gebonden te zijn aan eigen woning, doet verlangen naar een andere plek. Tegelijkertijd is het huis in beide werken verheven tot een heilig oord, waar we ons veilig wanen en met geluk tot zelfontplooiing komen. Daar waar we citrusvruchten onder de hak van onze voet schuiven, omdat het kan. Of waar we terugkeren naar onze basis, een persoonlijke retraite van de buitenwereld. 

Maar wat ontstaat er als je deze ruimte niet echt kunt ervaren? Casa Plenaire van Child Studio is de zoektocht naar het ideale vakantieoord, maar bestaat enkel in fictieve beelden. Het werken in 3D renderings op een meer artistieke, schilderachtige en tastbare manier is in opkomst en resulteert in beelden die de esthetiek van het echte leven overstijgen. De fictieve 3D rendering doorkruist verschillende disciplines, zoals interieurontwerp, architectuur, conceptuele kunst en internetkunst. Berendsen speelt in haar collagewerk eveneens met verschillende disciplines en media. Lagen van fictief en tactiel, van origineel en reproductie, doorkruisen elkaar. Hierdoor verliest het werk aan materialisme, maar zoals Casa Plenaire laat zien, is dat soms zo erg nog niet. 

Geschreven door Sanne van Drenth