Beeldbrug aflevering 8: Tonnie Heijdra en Christina de Korte

Katherine Bernhardt, Watermelon World, 2018, installation view (MATE, Lima). Foto: https://www.xavierhufkens.com/artists/katherine-bernhardt
Tonnie Heijdra, Filmstill van FAUX, 2020.

Kunst-die-niet-kan-worden-omschreven-zonder-te-omschrijven-wat-de-participant-doet. Dat is het zelfgecreëerde begrip van Tonnie Heijdra, dat als een rode draad door haar werk loopt. Het is een term die in het leven is geroepen om een leegte in het vocabulaire om kunst te benoemen op te vullen. De felle kleuren, het belang van interactie en de stereotypes die een bepaalde leegte uitstralen zijn belangrijke elementen in het werk van Tonnie. Haar werk is uitermate geschikt om verbindingen te maken met andere kunstenaars in allerlei disciplines.

De talkshow FAUX, waar Tonnie deze zomer mee afstudeerde, laat de leegte van de media zien. Het werkt toont een spel tussen wat we als waarheid beschouwen en wat niet. Tonnie grijpt zelf de macht om haar eigen waarheid te bepalen. Een schilder die zich ook richt op het vastleggen van haar eigen waarheid is Katherine Bernhardt. In haar werk gebruikt ze, net als Tonnie, elementen uit het dagelijks leven en componeert ze deze in grote schilderijen of op locaties in de publieke ruimte. Allerlei elementen van verschillende gebieden en lagen van de huidige samenleving worden bij elkaar gebracht in haar werk, denk bijvoorbeeld aan Garfield, waterijsjes en het Coca-Cola logo.

Tonnie Heijdra, Filmstill van FAUX, 2020.

Beide kunstenaars zetten universele logo’s, felle kleuren en humor in om hun fascinaties en ideeën uit te beelden. Iedereen kan zich bij het werk van beide kunstenaars in van alles herkennen. Of het nu de pijnlijke stiltes zijn in FAUX, de film van Tonnie, of juist het tropische fruit in combinatie met de wc-rollen van Katherine. Beide zouden in principe omschreven kunnen worden zonder de term ‘kunst-die-niet-kan-worden-omschreven-zonder-te-omschrijven-wat-de-participant-doet, maar dan zou een groot gedeelte van de inhoud worden overgeslagen. Deze term zou niet alleen gebruikt moeten worden voor installaties en performances zoals die van Tonnie, maar kan voor meerdere disciplines belangrijk zijn. De telefoonlijn die Tonnie opzette om te spreken over dit onderwerp, zou iedereen eens moeten raadplegen.

Zie voor het telefoonnummer de laatste afbeelding.

Geschreven door Christina de Korte.

Bronnen:

https://www.xavierhufkens.com/artists/katherine-bernhardt

https://2020.exposure.hku.nl/portfolio/5398907/tonnie-heijdra

http://www.artnet.com/artists/katherine-bernhardt/