EUREKA!

Kunst, archief, wetenschap en architectuur komen samen in een interdisciplinaire expositie.

Wat kan het verleden ons leren over de toekomst? In oktober 2023 draait de Maand van de Geschiedenis om het thema: Eureka! Vinding, vernieuwing en vooruitgang beginnen bij nieuwsgierige geesten. Daarom staat deze oktobermaand in het teken van de creatievelingen, de boekenwurmen en de ontdekkers die gedreven door onbegrensde nieuwsgierigheid de wetenschap en de wereld vooruithielpen. Wanneer zij een briljante ingeving hebben, roepen zij uit: Eureka!

Ook FAAM, het WaterliniemuseumKasteel Amerongen en het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) gingen het experiment aan. Samen presenteren zij de interdisciplinaire expositie EUREKA!

Regionaal Archief Zuid-Utrecht

Waterliniemuseum

Kasteel Amerongen

Het project

3 onderzoekers en 9 kunstenaars werkten nauw samen op de verschillende locaties, in diverse samenstellingen. Aan het begin van de zomer deden 3 jonge onderzoekers – een kunstgeschiedenisstudent, een afgestudeerd architectuurhistorica en een wiskundige – onderzoek naar de collecties van het Waterliniemuseum, Kasteel Amerongen en het RAZU om op zoek te gaan naar bijzondere verhalen. Zij presenteren hun ontdekkingen aan de negen hedendaagse (lokale) kunstenaars, die daarop reageren met nieuw werk. Onderzoeksresultaten waren de aanleiding voor artistieke ontdekkingen, schetsen werden verruild door archiefmappen. In EUREKA! komen de ideeën van onderzoekers en kunstenaars samen.

Vanaf 1 oktober is de expositie te bewonderen in de moderne zalen van het Waterliniemuseum, de historische ruimtes van Kasteel Amerongen en de kennisrijke bibliotheek van Wijk bij Duurstede. EUREKA! is een hedendaags drieluik dat de nieuwe creaties toont, ondersteund door de oude collectiestukken en de persoonlijke aha-momenten!

Onderzoek

Onderzoek Kasteel Amerongen

Onderzoek Waterliniemuseum

Onderzoek Regionaal Archief Zuid-Utrecht

Impressie