Intiem

Intiem is een project van Stichting FAAM, de GGD regio Utrecht en Gemeente Utrecht. De wachtruimte op de afdeling Seksuele Gezondheid is onlangs opnieuw aangekleed – FAAM realiseert hier elk kwartaal een nieuwe expositie. Thema’s als liefde, seksualiteit en seksueel plezier komen aan bod. Intiem is een samenwerking tussen jonge kunsthistorici en jonge makers.

Expositie tweede kwartaal: Individuele intimiteit

In de tweede expositie (oktober tot januari) is het werk van kunstenaar Nadia Marouf (1993) zien. Het werk gaat gepaard met een tekst van Evi Mijnster (1999). Lees hieronder wat zij over het werk schrijft:

Intimiteit speelt een belangrijke rol in de werken van Nadia Marouf (1993). In de fotoserie For the Love of Touch (2019) verkent zij persoonlijke intimiteit. Deze individuele, intieme beleving bereikt Marouf door haar beelden in te kaderen en details uit te vergroten. Nadia laat zien dat voor intimiteit niet altijd een ‘ander’ nodig is, maar dat we ook onszelf kunnen liefhebben. Warme kleuren en aardse tonen overheersen in haar werk en versterken het intieme gevoel. Ook de textuur van het materiaal en de gevoelens die bij het aanraken worden opgeroepen, zijn belangrijk voor Marouf. Het werk op de voorkant van deze kaart zorgt er bijna voor dat je zelf voelt hoe de roze opblaasband tegen je armen aan wordt gedrukt.

Expositie eerste kwartaal: Het bloeit vanbinnen

In de eerste expositie (juli t/m september) liet FAAM het werk van kunstenaars Lucas Braak (2001) en Jennifer Knuchel (2001) zien, begeleid door een tekst van Cécile Steenman (1999). Hieronder lees je haar tekst.

De kunstwerken voor je geven een kijkje in het leven van Lucas Braak (2001). Braak is een queer kunstenaar en de muze van Jennifer Knuchel (2001), de maker van deze foto’s. Wat begon als een vriendschap tussen Braak en Knuchel is tijdens het maken van de fotoserie uitgegroeid tot een romantische relatie. De foto’s en de illustraties vertellen hetzelfde verhaal door een andere lens. Ze passen bij elkaar, maar zijn toch anders. De werken zijn dapper en persoonlijk, ontstaan door een vertrouwensband tussen Knuchel en Braak. Ze stellen de vraag: Hoe ga je om met je lichaam en je verleden? En hoe laat je dat zien aan de buitenwereld?