Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is een 17e-eeuws huis met een rijke geschiedenis die zich uitstrekt over 700 jaar. Het kasteel werd bewoond door adellijke families die vaak belangrijke rollen vervulden in diplomatieke en militaire posities voor de Republiek der Nederlanden.

Deze zomer hebben drie onderzoekers zich onder begeleiding van FAAM verdiept in de historie en het archief van deze boeiende locaties. Zo werd architectuurhistoricus Sanne van Drenth gegrepen door de historie van Kasteel Amerongen. Ze beziet het kasteel in het kader van de adellijke wooncultuur. Ze stelde zichzelf de vraag: Wanneer ben je thuis? En wanneer voelden de bewoners van Kasteel Amerongen zich thuis? Zo betekende het begrip ‘privacy’ lange tijd iets anders dan nu. Het kasteel bood niet alleen bescherming aan adellijke families, maar was ook een werkplek voor bedienden. Sanne stelt zich voor hoe bedienden zich thuis probeerden te voelen op een plek waar ze ook werkzaamheden verrichten en hoe adel zich terug probeerde te trekken in een onderkomen dat gericht was op het imponeren van mogelijk bezoek. 

Met haar onderzoek gaf Sanne het startschot aan 3 jonge kunstenaars. Aina Roca Mora, Teri de Wit en Rosalie Woudman maakten nieuw werk, geïnspireerd door het onderzoek van Sanne.

Denker

Sanne van Drenth

Makers

Aina Roca Mora

Teri de Wit

Rosalie Woudman