Licht/Donker

Van 23 tot en met 26 maart 2023 organiseerden De Kleine Kunstkamer, De Maakruimte en FAAM Licht/Donker: een expositie met interactief programma in de bruisende broedplaats De Havenloods, Utrecht.

Kom langs en zie hoe jonge Utrechtse makers en denkers het thema verkennen, verbeelden en uitdiepen. Samen bewegen we ons van licht naar donker, van donker naar licht. Dwaal door de open gangen van de Havenloods langs kleurrijke collages met getekende landschappen en foto’s die aandacht geven aan alledaagse objecten of een bijzondere lichtval. Sta stil bij vragen: hoe wordt licht gevangen in verf? Hoe beïnvloedt geluid ons beeld? Wat blijft in het donker en welke onderwerpen treden in het licht? Ga hier dieper op in tijdens live interviews, een panelgesprek of een rondleiding.

Beweeg verder door het gebouw. Daal af naar de donkere kelder van De Havenloods en zie hoe een lichtinstallatie reageert op jouw bewegingen. Of zink neer op een vloer die geen vloer meer is, maar een zacht wolkendek waarin je kunt wegdromen. Sculptuur, schilderkunst, fotografie, installaties, performance en mixed media: de media zijn even divers als de manier waarop het thema belicht wordt.

Jonge Utrechtse makers en denkers

In Licht/Donker brengen we jonge Utrechtse makers en denkers bij elkaar en bieden we hun een podium. Samen geven we de expositie vorm. Jonge makers – van studerend tot net afgestudeerd – tonen werk dat raakt aan het thema Licht/Donker, dat mag technisch, thematisch of allebei zijn. Van sculptuur tot illustratie, fotografie, performance en interessante crossovers: alle media zijn welkom. We verkennen Licht/Donker verder in een verdiepend programma met jonge denkers. Van een nachtwandeling tot keynotes tot panelgesprek tot literaire performance.

Makers

Dewi MacDonald (Instagram), Eline Boerma (website), Finouk Datthijn (website), Janneke Veerman (Instagram), Joeri Boelhouwer (website), Jor Broeder (website), Katelijne Olie (Instagram), Katpatat (Instagram), Laura van Daalen (website), Laurie Drew Instagram, Lisa Brouns (website), Loes ten Den (Instagram), Marlin van Ek (Instagram), Marloes Roeper Instagram, Ron Smits (Instagram), Sabrina Schoop (Instagram), Studio Spés (website), Vera en Wies (Instagram) en Victor Dissel (Instagram).

Denkers

Cécile Steenman, Edita Aleksanian, Fiona Karl (LinkedIn), Lena van de Poel (LinkedIn), Lotte Kremer (LinkedIn), Pleun Oosterwouder, Rik America, Roelant van der Steen (LinkedIn) en Romée van Oosterbrugge (LinkedIn).

Co-creatie

Co-creatie is een belangrijk begrip voor de organisatie van Licht/Donker. In aanloop naar de tentoonstelling worden meerdere co-creatie sessies georganiseerd zodat de organisatoren samen met de makers en denkers invulling geven aan de tentoonstelling en het interactieve programma. De mate van betrokkenheid en samenwerking is aan de deelnemers om te bepalen.

Programma

Het programma volgt nadat alle co-creatie sessies hebben plaatsgevonden.

Programma

Impressie

Foto’s