Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum gelegen bij Fort Vechten, vertelt het indrukwekkende verhaal van de 300 jaar oude Hollandse Waterlinie. Het museum organiseert diverse tentoonstellingen die diep ingaan op thema’s zoals oorlog, geschiedenis, water en natuur.

Deze zomer hebben drie onderzoekers zich onder begeleiding van FAAM verdiept in de historie en het archief van deze boeiende locaties. Zo verdiepte wiskundige en student wetenschapscommunicatie Valerie Derks zich in het werk van de ingenieur en wiskundige Simon Stevin (1548-1620), een van de drijvende krachten achter de Hollandse Waterlinie. Samen met Prins Maurits (1567-1625) heeft Stevin veel invloed gehad op de vestingbouw, specifiek op de ontwikkeling van de Waterlinie. Stevin was niet de minste. Zo was hij de eerste die aanvullingen deed op het werk van Archimedes (Eureka!). Ook bestudeerde Valerie fractals: complexe geometrische vormen die alles te maken hebben met het ontwerp van de forten die onderdeel zijn van de Hollandse Waterlinies. 

Met haar onderzoek gaf Valerie het startschot aan 3 jonge kunstenaars. Tanja Steenbeek, Alana van der Valk en Patrick Abma maakten nieuw werk, geïnspireerd door het onderzoek van Valerie.

Denker

Valerie Derks

Makers

Tanja Steenbeek

Alana van der Valk

Patrick Abma